İzole Güç Sistemi
İzole Güç Sistemi (İzolasyon Güç Panosu Koruma ve Güvenlik Güç Sistemi – IT Pano)
Tüm hastane, sağlık merkezi gibi tıbbi birimlerin Grup-2 odalarında kullanılması Tıbbi Mahaller Elektrik Tesisat Normuna (TS EN 60364-7-710) göre zorunlu olan İzole Güç Sistemleri sektörümüzde -başlıktan da anlayacağınız gibi- bir çok isimle anılmaktadır. Transfer üniteli izole güç sistemlerinin kullanılmasıyla, kesintisiz transfer yapabilen STS ler (Statik Transfer Switch) ile anıldığı için Kesintisiz Güç Kaynaklarıyla birlikte satışa sunulmuştu. Sektördeki neredeyse tüm UPS üreticileri tarafından doğru-yanlış uygulamalarla satışı gerçekleştirildi. Bu ticari anlayışla uygulamaya konulan sistemler, teknik olarak konuya hakim olmayan satıcı ve teknik servis personellerince kullanıcının hizmetine sunuldu. Hem elektrik sektörü, hemde hastane personelleri sorunlar yaşamaya başladılar. Yakın geçmişte ve hala süregelen bu durumdan üretici ve distribütör olarak rahatsızız.
Bu nedenle kısa da olsa sektördeki durumu biraz özetlemek istiyoruz.
Öncelikle bayındırlık pozundaki tanımı buraya taşımak istersek; ” ( 742.606 ) 10 kva izolasyon güç panosu koruma ve güvenlik güç sistemi :TSE IEC 60364-7-710 ve IEC 61558-2-215 standartlarını sağlayan; nominal çıkışı 3,15 kVA, 4 kVA, 5kVA, 6,3 kVA, 8 kVA, 10 kVA değerlerinde trafo gücü , beyan gerilimi ve nominal frekansında beslendiği zaman ve yüksüz durumda ölçülen, çıkış sargısının toprağa veya mahfazaya kaçak akımı 0,5mA’den küçük tıbbi izolasyon trafosu, izolasyon hatası, trafonun aşırı sıcaklık ve yük hatası verebilen, dahili empedansı 100 kohm’dan büyük, test akımı 24 V’ dan büyük olmayan,ölçü akımı 50 µA’den küçük , haberleşme protokolüne sahip ve alarm gösterge paneli ile haberleşebilir durumda olacak şekilde imal edilmiş troidal akım trafosu ile beraber izolasyon izleme cihazı, izolasyon hatası, trafo aşırı sıcaklık ve aşırı yük alarmı verebilecek, normal işletmede yeşil renk sinyal lambası, yalıtım direnci için ayarlanan minimum değere ulaştığında yanan sarı renk sinyal lambası, sesleri duyulabilir alarmı bulunan, hata giderildikten sonra normal işletmeye dönen, izolasyon izleme cihazı ile haberleşebilir alarm paneli ile ve projeye göre seçilecek 20 adet 2 kutuplu otomatlar içeren izolasyon güç panelinin işyerinde temini ve yerine montajı ve işler halde teslimi.”
Bu tanımda, Sağlık Bakanlığı veya Toki’nin şartnamelerinde geçen hata tespit sistemi veya transfer sistemi belirtilmemiştir ancak uygulama da her iki kurum, hata tespit sistemi (HTS) ve transfer ünitesini istemektedir. Ana norm olan TS EN 60364-7-710’da, izole güç sistemini oluşturan ana elemanlardan bahsedilmektedir. Bu elemanların nasıl olması ve hangi teknik koşullara uyması gerektiğini ana maddeleriyle anlatmıştır. Ancak asıl detayları bu normun atıfta bulunduğu diğer normlarda aramak gerekmektedir. Örneğin IEC 61557-8 gibi yada Medikal Trafo normu olan 61558-2-15 gibi.
Ürünlerin birbiriyle nasıl haberleştiğinin bu uluslararası normlarda önemi yoktur, önemli olan cihazların hangi protokol veya bus sistemiyle haberleşmesi değil, birbiriyle iletişim halinde ve sorunsuz olarak çalışmasıdır. Tüm ana alarmları sorunsuz şekilde kullanıcıya aktarabilmesi ve gerçek bir izleme sisteminin sahada yaşatılabilmesidir.
Çok karıştırılan Ameliyathane kontrol panosunun IT sistem ile aslında hiç bir bağlantısı yoktur. Ancak tüm göstergelerin ve açma-kapama butonlarının bulunduğu bu panoda fiziki olarak IT sistem alarm panelleride bulunmaktadır. Tamamen ticari bir ürün olmakta ancak kullanıcılarına çok faydası olmaktadır. Sanki tüm ameliyathane çalışanlarının ameliyat dışı ekipmanlarının özeti gibi olan bu panel telefon, negatoskop, kronometre, saat, müzik yayın sistemi, gaz alarm modulü gibi çeşitli sektörlerin buluştuğu özel bir panodur. Ancak başında da belirttiğimiz gibi izole güç sisteminin bir parçası değildir.